Lappetips

Uld holder sig blødt og elastisk i hele tøjets levetid. Uld giver lidt tøj i hyppig brug. Mens bomuld slides af vask, slides ulden derfor af brug. Hvis et par uldsokker bliver slidt efter et par måneder, har de ofte været brugt i lige så mange dage som et par bomuldsokker i løbet af et helt år! Det er udsatte steder på tøjet, der bliver slidt, f.eks. knæ og fødder. Store børn og voksne slider mere på fødderne og albuer, og børn i kravlealderen slider på knæene. Hvis man lapper disse steder, flerdobler man levetiden, fordi resten af tøjet ofte er i god stand. Lapning kan gøres enkelt og kreativt.

Bittesmå huller sys sammen med lidt sytråd i tilsvarende farve. Større huller, eller steder, hvor tøjet er tyndslidt, kan enten stoppes eller lappes.

Stopning

Brug evt. et stoppeæg for at undgå, at hullet strækkes sammen. Træk en tråd rundt om hullet, og brug den til at fange løse masker, så de ikke løber. Derefter laver man en minivæv ved at sy "trendtråde" i en retning på hele hullet. Derefter væver man på tværs af trendtrådene.

Lapning

Lapning: Lapper kan klippes af slidt tøj (pas på det), de kan strikkes eller de kan hækles. Hvis lapperne klippes af gammelt uldtøj, er det smart at vaske tøjet ved 40 grader for at stoffet filtrer lidt. Så løber det ikke. Lapperne kan enten sys med zigzag på symaskine eller sys på i hånden med risting eller knaphulssting. Lav lapperne lidt store, så de dækker hele det slidte område. Det er ikke nødvendigt at kamuflere lapningen. Brug evt. kontrastfarver, og brug fantasien, så får tøjet lidt ny karakter samtidig. Lappet tøj viser, at man passer på ting og undgår at bruge og smide væk.

Lappetips 1 Lappetips 2 Lappetips 3 Lappetips 4
Vaske og lappekeyboard_arrow_down
Nøstebarn og miljøetkeyboard_arrow_down

© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.