Miljømærkning

Det er ikke alle, der ved, at miljømærkning og økologimærkning er to forskellige ting.

Miljømærkning foretages af offentlige instanser. Miljømærker (som Svanen/EU-blomsten) skal sikre, at færdige tekstiler ikke indeholder skadelige stoffer. Miljømærkning siger noget om, hvilke stoffer, der ikke er tilladt i tekstilerne. Alle andre stoffer er dermed tilladt, indtil de, der udarbejder retningslinjerne, evt. får nye oplysninger om stoffer/kemikalier, der bør forbydes, fordi de er skadelige. Miljømærkning er ment til at opfordre til, at industrien lægger om til mere miljøvenlig produktion.

Økologimærkning foretages af uafhængige foreninger (ikke myndigheds- eller branchestyret). Denne mærkning er strengere, fordi den fortæller, hvilke stoffer der er tilladt til brug i fremstilling af økologiske tekstiler. For producenterne er det lettere at forholde sig til en liste over tilladte stoffer end en liste med forbudte stoffer, der stadig ændrer sig, når man finder nye stoffer, der skal forbydes. Økologimærkning kræver også mere af produkternes fremstilling (alt fra arbejdsforhold til udslip) end miljømærkning gør.

Det meste af vores tøj er økologimærket/certificeret af IVN (International forening for naturtekstilvirksomheder) i Tyskland. IVN er et uafhængigt organ, der sammen med andre tilsvarende organer rundt om i verden har udarbejdet standarden GOTS (Global Organic Textile Standard). GOTS garanterer økologisk fremstilling af råvarer, miljøvenlige produktionsprocesser og affaldshåndtering, trygge arbejdsforhold, og at garn/tekstil ikke indeholder farlige stoffer.

IVN og GOTS

 

GOTS-standarden kræver, at mindst 90 % af fibrene i tekstilet skal være naturlige fibre (dvs. af plante- eller dyrefibre som f.eks. bomuld, uld, silke), maks. 10 % må være syntetisk. I sokker og sportstøj må 25 % være syntetisk. Desuden skal 70 % af de naturlige fibre være af certificeret økologisk oprindelse.

GOTS har også en højere grad af certificering, der hedder GOTS Organic, hvor 90 % af de naturlige fibre skal være af økologisk oprindelse. Med økologisk oprindelse menes, at det skal være af såkaldt kbA- eller kbT-kvalitet. KbA vil sige, at det stammer fra certificeret økologisk produktion (bomuld), mens kbT vil sige, at det stammer fra certificeret økologisk dyrehold (uld).

IVN betragter GOTS-standarderne som et minimum af det, der kræves for økologiske tekstiler og har desuden sin egen standard, de certificerer efter. Den hedder IVN BEST (eller bare BEST). BEST kräver att 100 % av fibrerna i en textil eller ett plagg ska vara naturliga fibrer och att 100 % av dessa ska vara av kbA-/kbT-kvalitet. Syntetiska fibrer får endast användas i upp till 5 % för tillbehör (som knappar, blixtlås m.m. eller som resår i kanter eller spetsar). Listan över tillsatta ämnen för produktion och färgning är också strängare för BEST än för GOTS.

Se linkene herunder for flere oplysninger om IVN og GOTS:

www.naturtextil.com        (IVNs hjemmeside, uddybende og god information)
www.gots-certification.org   (IMOs hjemmeside – udførende kontrolorgan)

Øko-tex 100

Vi har også produkter, der er godkendt efter Øko-tex 100-standarden.

Øko-tex 100 er en godkendelse, der også udføres af uafhængige organer, og som har været på markedet en del længere end GOTS. Standarden er udarbejdet af to test-institutter i Tyskland og Østrig og er meget benyttet.
Øko-tex 100 sikrer, at produkter ikke indeholder stoffer, der kan give sundhedsproblemer eller er skadelige for mennesker. Produkterne bliver testet af uafhængige laboratorier for indholdet af skadelige stoffer efter en liste over tilladte grænser.
Øko-tex 100 fortæller ikke noget om, hvorvidt produktet er økologisk, eller om fremstilling og produktionsprocesser. Standarden siger kun noget om indholdet af skadelige stoffer i det færdige produkt.
Standarden deles ind i produktklasser (med forskellige krav) efter, hvor tæt på huden produkterne bruges. Den strengeste er produktklasse 1, der gælder for produkter benyttet til babyer og børn op til 3 år (f.eks. soveskind, stoflegetøj, sengetøj).

Se linket herunder for flere oplysninger om Øko-tex 100:

www.oeko-tex.com     (Øko-tex hjemmeside)

Det er ikke alle vores leverandører, der er IVN-godkendte eller har produkter, der er GOTS-, BEST- eller Øko-Tex 100-certificeret. Vi efterstræber, at alle vores produkter skal have sådan en godkendelse eller kunne vise, at de er trygge for miljøet og forbrugerne. Alt uld i vores tøj er kbT-certificeret, selv om det færdige produkt ikke nødvendigvis er GOTS/BEST-godkendt. Nogle af vores producenter er små, og sådanne godkendelser medfører omkostninger for producenterne. Ulden i produkterne er også certificeret, og tøjet er produceret i europæiske lande, der stiller store krav til arbejdsforhold og udslip.

Produkt

Varenavn

Information

Oprindelsesland

Uldfleece (baby/barn/voksen)

Tæpper, jakker, bukser, pullover, dragter, huer,halsedisser, babyluffer, babysko, ammeindlæg

IVN BEST certificeret (100 % naturlige og økologiske fibre, tilladt 5 % syntetiske indslag i form af tilbehør som lynlåse, knapper, elastik)

Tyskland

Uldfrotté (baby/barn/voksen)

sparkedragter, kjoler, huer, pyjamasser, pullover, bukser, hættetrøjer, hættejakker, joggingbukser

IVN BEST certificeret (100 % naturlige og økologiske fibre, tilladt 5 % syntetiske indslag i form af tilbehør som lynlåse, knapper, elastik)

Tyskland

Fint strik – uld

Hagesmækker, trøjer,bodyer, lange underbukser, joggingbukser, mamelukker, bleindlæg i uld

IVN BEST certificeret (100 % naturlige og økologiske fibre, tilladt 5 % syntetiske indslag i form af tilbehør som lynlåse, knapper, elastik)

Tyskland

Fint strik – uld/silke

bodyer, bukser, trøjer, kort og lang dragt, huer, lange underbukser, tunika,singlet, halstørklæder, sparkedragter,halsedisser, kjoler, natkjoler, pyjamasbukser, trusser,ammeindlæg

70 % uld, 30 % silke. IVN GOTS certificeret (min. 90 % naturlige fibre, min 70 % af disse økologiske). Her er det indholdet af silke, der gør tøjet GOTS og ikke BEST-certificeret.

Tyskland

Strik/ribstrik – uld

Ribbukser, ribpullover, jakke i ribstrik,halsedisse, babyluffer, benvarmere, uldbukser til stofbleer

Lille leverandør, der ikke er certificeret. Bruger IVN-godkendt uld.

Tyskland

Sokker og strømpebukser

sokker, strømpebukser

kbT organisk uld og kbA organisk bomuld. Nogle produkter indeholder også 2 % elastan. IVN BEST og IVNGOTS certificeret.

Produktion Kroatien, Leverandør Tyskland

Lammeskind Australien

Soveskind, skind til autostol

godkendt af Australian Wool Corporation til brug til spædbørn. Tåler maskinvask ved 30 °C. Syntetisk garvet (Relugan) med kromtilsætning for øget vaskbarhed.

Australien

Garn

Lanolingarn, Merino uldgarn, Merinould/silkegarn, Angoragarn

Farvet uden brug af tungmetaller. Silkeuld: 35 % Tussah silke og 65 % Merinould. Angoragarn: 50 % angorauld og 50 % Merinould. Ikke superwash-behandlet.

Uld fra New Zealand, Australien og Europa spundet og farvet i Danmark. Leverandør er miljøgodkendt i Danmark.

Skindtøfler

Skindtøfler

100 % økologisk, plantegarvet skind, skindet testes jævnligt for skadelige stoffer, farver fri for skadelige AZO-forbindelser. Produceret efter IVNsretningslinjer for naturligt skind.

Læs mere om miljømærkningen af skindtøflerne HER (PDF-dokument).

Tyskland

Tillægsprodukter, mindre leverandører

Produkt

Varenavn

Information

Oprindelsesland

Strikkepinde

Hæklenål, strømpepinde, rundpinde

Fremstillet af bambus

produktion Mexico, leverandør Norge

Stofbleer

Stofble

bomuld, ny leverandør med GOTS godkendelse på produkter klar i foråret 2012

Kina

Blebukser

Blebukser

Ökotex 100 certificeret, bomuld. Ny leverandør med GOTS godkendelse på produkter klar i foråret 2012

Estland

Formsyet ble, indlæg

formsyet bomuldsble, bomuldsindlæg

Ökotex 100 85 % økologisk bomuld og 15 % polyester. Ny leverandør med GOTS godkendelse på produkter klar i foråret 2012

Østrig

Lammeskind Tyskland

Mimosa soveskind

Plantegarvet skind fra Tyskland, tåler ikke vask

Tyskland

Køreposer

Køreposer, med cordeller nylontræk

Blå cord: Syet i Norge af vores australske lammeskind. Grå cord og nylon: Fremstillet i Tyskland af kromgarvet skind fra Tyskland.

Australien/Norge, Tyskland

Skindhuer

Skindhue pige og dreng

Kromgarvet lammeskind

Sverige

Vindtøj

dragt, hue m/uldfor, luffer m/uldfor

Uldfor er det samme som i vores tøj i uldfrotté, IVN BEST. Yderstoffet er 72 % bomuld og 28 % nylon (for i dragterne er 100 % bomuld). Det har desværre ikke været muligt at nå at skaffe dette lærredsstof i økologisk bomuld. Men stoffet ligger inden for kravene, der er stillet af REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and restrictionof Chemicals – et EU-kontor, trådte i kraft i 2007). Leverandør bekræfter også, at fabrikkerne arbejder efter retningslinjer sat af BSCI (Business Social Compliance Initiative), der handler om arbejdsforhold. Leverandør er medlem af BSCI.

produktion Kina, leverandør Sverige

Mokkasiner

Skindmokkasiner

lammeskind

Tyskland

Uld krammedyr

krammelam, hund

100 % ren ny uld.

Tyskland

Dukker

Alfedukke, gulerod dukke, hare, stor dukke

Håndlavede dukker med fyld af organiskkbT uld og yderstof af organisk kbAbomuldsfrotté.

Tyskland

Sæbespåner

ULLREN sæbepose 500 g

Ren kernesæbe

Danmark

Flydende sæbeprodukter, lanolintilskud

Uldsæbe, pletfjerner, skyllemiddel, uldkur

Vask- og plejeprodukter baseret på naturlige ingredienser. Vaskeaktive ingredienser fra sæbeurt, kokosfedt og mælkesyre. Fra leverandørenshjemmeside: cleaning and care products are made from highest quality renewable resources. They do not contain any phosphates, petroleum derivatives, enzymes, bleaches, artificial fragrances or colors, aggressive acids, preservatives, chlorine or amoniac and are biologically decomposable.

Tyskland

Lavendelpose

Lavendelpose mod møl

Ubleget, økologisk lavendel

Syet i Norge, økologisk lavendel fra Danmark

Vaskeklude

vaskeklude

bomuld, ny leverandør med GOTS godkendelse på produkter klar i foråret 2012

Kina

Vaske og lappekeyboard_arrow_down
Nøstebarn og miljøetkeyboard_arrow_down

© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.