Sådan virker ulden

Uld isolerer

Uld isolerer som et termolag, fordi det består af 80 % luft. Stillestående luft er hemmeligheden bag al isolering.

... også når den er våd

Ubehandlet uld absorberer ikke rindende væske, kun vanddamp. Den reaktion afgiver varme. Så snart bomuld bliver fugtigt (3-6 % af egen vægt) forbruger den energi (kroppens varme) til at tørre. Uld isolerer derimod lige så godt i fugtig tilstand.

Uld i varmen

Da ubehandlet uld ånder og samtidig virker som et termolag, beskytter den både mod varme og kulde. I varme lande bruges uld til at holde varmen ude.

Uld og ild

Uld er vanskeligt antændeligt i modsætning til bomuld og syntetiske stoffer. Uldtøj er derfor ikke brandfarligt. For at opnå denne egenskab, der er naturlig i uld, skal andre tekstiler behandles med omdiskuterede brandhæmmende, kemiske stoffer.

Uld og allergi

En del børn er plaget af eksem, Desværre frarådes det ofte at bruge uldtøj, hvis barnet har eksem. Uld har så gode egenskaber, at det er synd at vælge det fra uden at undersøge om barnet tåler det. Er barnet allergisk overfor selve ulden, skal man selvfølgelig undgå direkte kontakt med uld, men hare barnet ”bare” eksem, kan man prøve sig frem og se hvad barnet trives bedst med.

Læs mere på vores blog

Klør det?

Mange bliver positivt overrasket over, hvor behageligt uldtøj føles, når det er lavet af den fineste ubehandlede merino-uld – den blødeste uld, der findes. Børn, der begynder med uld som baby, elsker normalt uldtøjet og vil ofte ikke tage det af. De, der ikke er vant til at gå med uld, kan godt føle, at ren uld klør, inden de bliver vant til det. Det varierer fra person til person, hvor ømfindtlig man er. Til større børn, der ikke er vant til uld, er det derfor smart at vælge en uld/silke-blanding i starten, fordi den er glattere end ren uld og dermed ikke føles anderledes end det, barnet er vant til.

Vaske og lappekeyboard_arrow_down
Nøstebarn og miljøetkeyboard_arrow_down

© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.