Udstyrsliste

Det siges, at man ikke kan få for meget af en god ting, men vores tøjvalg påvirker mange. Når du vælger ubehandlet uld fra Nøstebarn, er du allerede sikret tøj, der opfylder strenge krav til miljøvenlighed og etisk forsvarlig produktion. Det naturlige fedtindhold i ubehandlet uld virker rensende, hvilket også giver tøjet længere brugstid inden vask. Derfor behøver du mindre tøj, der bruges mere. Se bare forskellen på bunken med uldtøj og bunken med tøj i bomuld! Mindre tøj er en fordel både for din pung og vores miljø.

Men hvad har man egentlig brug for? Vi har lavet en oversigt over det, vi mener er en god "startpakke" til nyfødte, samt en oversigt over hvad der kan være nødvendigt til børnehavebørn.

Klik på vores indkøbskurv-symbol ved hvert punkt for at se produktforslag i vores netbutik.

Udstyrsliste baby

Udstyrsliste baby

1 – 2 tynde uldhuer
Str. 62/68. Spædbørn taber meget varme gennem hovedet, og uld regulerer temperaturen bedre end andre materialer.

1 par uldsokker
Købes færdige eller strikkes af merino lammeuld. Bruges alene eller under sparkedragt. Det er vigtigt at holde fødderne varme.

2 – 3 uldtrøjer/uldbodyer
De bør luftes (hvile) mellem brug. Det er ikke nødvendigt at vaske alt tøjet, hvis det bliver beskidt, skyl/vask kun pletten. Uld tørrer hurtigt og bliver heller ikke koldt, hvis det bliver fugtigt/vådt. Derfor: En til dag (str. 56/62) + en til nat (str. 56/62 eller 68/74) (+en i reserve - gerne i en størrelse større end de andre). Bruges året rundt.

 1 uldjakke
En tynd uldjakke til at bruge ude om sommeren og inde om vinteren.

1 uldpyjamas/sparkedragt
Bruges evt. året rundt, mange bruger uldpyjamassen både nat og dag i de første måneder. Ulden gør, at babyen ikke bliver kold og våd om natten. (Pyjamas str. 62 eller 68 – Sparkedragt str. 56 eller 62). Vaskes sjældent (urin og lanolin danner sæbe, derfor vaskes ubehandlet uld heller ikke, hvis der er lækket urin fra bleen), tørrer hurtigt.

Soveskind
Bruges alle steder, hvor barnet ligger – i sengen, barnevognen eller på gulvet. Skindet isolerer både mod kulde og varme og er derfor et ideelt liggeunderlag året rundt. Rystes og luftes mellem brug, tåler vaskemaskine men vaskes sjældent pga. det naturlige lanolinindhold.

1 babytæppe
Strikkes af to bundter merino lammeuld, eller købes færdigt. Elastisk, varmt, let og luftigt. Erstatter helsetæpper af bomuld.

Vinterbørn har derudover brug for:

DESUDEN:

 Naturlig uldsæbe
Til at vaske tøjet på den bedste måde. Indeholder ikke kemikalier eller parfume og bevarer det naturlige lanolinindhold i den ubehandlede uld. Sæben er meget drøj, brug kun 1 tsk. i håndvask.

2 par ammeindlæg i uld
Behagelige og luftige. Modvirker lækage og holder brystet varmt for at undgå brystbetændelse. (Køb evt. den største størrelse, så får du også dækket siden af brystet mod armhulen.)

Udstyrsliste børnehavebørn

Udstyrsliste børnehavebørn

INDERST:
2 uldtrøjer/uldbodyer
Kortærmet kan bruges hele året, langærmet kan også bruges som pullover. Hvis du vælger en pullover i polomodel, er den god og lun omkring halsen. (Hvis du bruger trøjerne som pullover eller ønsker at skifte i børnehaven, kan du købe et par ekstra.

1 – 2 par strømpebukser eller lange underbukser med uldsokker
Køb evt. lange underbukser til større børn, af hensyn til slitage og vask af sokkerne. (Hul på knæ eller bagdel stoppes eller lappes med lapper af gammelt uldtøj og enkle sting. Se tips til lapning på Nøstebloggen!)

UDENPÅ:
1 tyk pullover/jakke
Enten hjemmestrikket, uldfleece eller uldrib.

1 par tykke bukser eller heldragt
Todelt sæt gør det nemt at kontrollere bleen/ved toiletbesøg og kan ofte bruges lidt længere. Med en heldragt opstår der aldrig en åbning "i midten" og den er lidt mindre klumpet at have på under vindtøj eller regntøj.

ANDET:
Hue
Tynd hue og elefanthue kan bruges alene eller kombineret med sydvest eller hætte på kolde eller våde dage. Uldfleece eller uldribhue er tykkere og bruges alene. Brug hætte udenpå, hvis det blæser meget. I vind og på kolde dage er skindhuen ideel, den har pelsfor og er vindtæt og lun.

Uldhalsedisse + 2 par luffer
Halsedisse bruges i stedet for halstørklæde. De hindrer også, at barnet bliver vådt omkring halsen under regntøjet. Uldluffer holder på varmen, selv når de er våde. Til det etårige barn kan hjemmestrikkede luffer være dejlige. Dobbelte luffer er vindtætte, vandafvisende og bløde og er gode at arbejde med. Børnehaveluffer er vandtætte, lette og bløde. Uldluffer skal sjældent vaskes = færre luffer at holde styr på.

Sokker
Tynde uldsokker er bedst i forede støvler. I gummistøvler kan det være godt med en ekstra sok, eller en tyndere sok. En tynd uldsok kan med fordel bruges året rundt.

Lag på lag i børnehaven
Udskift den tykke heldragt med en tyndere, og tag hellere et lag tykkere uld på, når det er koldt. Fordelen for barnet er, at det bliver lettere at bevæge sig, og at uld holder på varmen, også hvis det bliver vådt. Hvis barnet bliver varmt, kan man tage et lag af. Hvis det regner, udskiftes heldragten med regntøj. Blødt og fleksibelt, og man kan klare sig med kun én heldragt.

Vaske og lappekeyboard_arrow_down
Nøstebarn og miljøetkeyboard_arrow_down

© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.